Spectrum: over genderidentiteit en seksuele geaardheid

Wanneer men het woord ‘gender’ zegt, denken de meeste mensen aan 2 keuzes: man of vrouw. Misschien denken ze ook aan transgenders, maar ook daar zijn de keuzes binair. Maar er bestaat een heel groot spectrum aan verschillende genders.

Er bestaan genoeg mensen die zichzelf niet in het hokje ‘man’ of ‘vrouw’ thuis voelen. Genderexpressie is niet binair, maar bestaat over een groot spectrum. Veel mensen voelen zich een mix van beiden, geen van beiden, willen niet in één hokje gestopt worden… Gender kan ook fluctueren en iemand kan zich op verschillende momenen van hun leven anders voelen.

Hetzelfde geldt voor seksuele oriëntatie. Velen hebben het idee dat je verliefd wordt op mannen óf op vrouwen. Maar het spectrum is veel ruimer dan dat. Er bestaan nog te veel vooroordelen over mensen die op verschillende genders vallen, zelfs binnen de homoseksuele- en lesbische communities. En aseksualiteit wordt al helemaal vreemd bekeken. En wie heeft er al gehoord dat veel leden in de BDSM-community (Bondage and Discipline (BD), Dominance and Submission (DS), Sadism and Masochism (SM) ) aandringen dat hun fetishen en seksuele voorkeuren ook tot hun seksuele oriëntatie behoren?

dsc_8488

Om het dialoog over de verschillende genders en seksualiteiten open te stellen organiseerde Spectrum zaterdag een expo met afterparty. Jonge queer-kunstenaars konden hun kunst konden tentoonstellen, er werden voordrachten gegeven waarbij de aanwezigen geïnformeerd werden over gender, biseksualiteit, polyamorie (mensen die verschillende relaties hebben binnen een consensuele context) en BDSM. Ook waren er performers die optraden, er was een bondagevoorstelling… En de dag werd afgesloten met een heuse afterparty!

dsc_8477

 

L’usine met een van hun tekeningen

 

Ook werd ik verliefd op hun genderneutrale toiletten, inclusief enorme muurtekeningen!

 

dsc_8450
Muurtekening in de genderneutrale wc’s

 

Als je meer over Spectrum wilt weten, kun je op de site van het ZiZo-magazine mijn interview met de fantastische organisatoren lezen. Of je Spectrums Facebook-pagina bezoeken.

 

dsc_8423
De oprichters – v.l.n.r.: Mary-Ann, Michaël en Ines

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s